Andorras hovedstad

Andorras flotte hovedstad Andorra La Vella har mange ulike opplevelser å by på. Med sine 22 000 innbyggere ligger Europas høyestliggende hovedstad vakkert til i fjellene på 1023 m.o.h., og tilbyr et vell av varierte aktiviteter både sommer og vinter.

Et spennende reisemål året rundt

Andorra La Vella ligger i et land som årlig mottar flere hundre tusen turister, og det er det mange gode grunner til. Selv om shoppingmuligheter i verdensklasse unektelig trekker besøkende hit kan regionen også lokke med storslått naturlig skjønnhet og minnerike opplevelser. Som de aller fleste steder i Andorra er også hovedstaden et knutepunkt for en rekke utendørsaktiviteter, og både turister og fastboende benytter seg godt av naturen i og rundt byen.

Vintervisitt i Pyreneene


Takket være sin høye beliggenhet har Andorra La Vella gode forhold for skiturisme i vintersesongen. Hovedstaden ligger midtveis mellom regionens to populære skiområder, Grandvalira og Vallnord, noe som gjør byen til en flott base hvis du er glad i vinteraktiviteter. Her kan man for eksempel dra på sledetur med hundespann eller leie snøscooter for en uforglemmelig vinteropplevelse. De som foretrekker litt roligere aktiviteter kan ta en tur på langrennski eller truger eller kjøre alpint ved et av regionens alpinsentre.

Vallnord ligger bare 5 kilometer unna hovedstaden og har flere bakker og et rikelig utvalg av aktiviteter å by på. Grandvalira resort med sine flotte skibakker, spennende utforløyper og varierte skisporttilbud ligger 17 kilometer fra hovedstaden. Denne strekningen tar ca 20 minutter med buss eller bil.

For den som er på tur med barn kan akebakker og kontrollert utforkjøring i slede i opplevelsesparken Naturlandia være en morsom opplevelse for hele familien.

Sommerhalvåret


Om sommeren kan man nyte områdets rike flora ved å leie terrengsykkel eller gå på kortere og lengre fotturer i fjellene rundt hovedstaden. Mer bynært kan en tur langs Sola Irrigation Canal Trail anbefales. Dette er en brosteinslagt sti som er tilgjengelig fra flere steder i byen og vil by på uforlignelig utsikt underveis. Den mer eventyrlystne kan legge ut på tur med fjellmotorsykkel for en mer fartsfylt tur gjennom landskapet som omgir byen.

For øvrig er Andorras sympatiske og rolige hovedstad et godt sted å bare rusle rolig gatelangs eller langs elven og nyte de vakre omgivelsene og bylivet. Her finnes det også nok av restauranter, kafeer og barer der man kan ta en pause med et glass vin, en kopp kaffe eller et deilig måltid.

Hovedstad med rik kulturhistorie

I Andorra La Vella vil du finne mange eksempler på både historisk og nyere arkitektur, som gamle broer og kirker og et moderne spa-kompleks. Bygatene er spekket med iøynefallende og tankevekkende statuer og skulpturer. Noen av dem formidler sosiale, religiøse eller andre budskap som har vært eller fremdeles er sentrale i den andorranske kulturen. Alt ligger med andre ord til rette for en spennende og kulturell byvandring.

Romansk arkitektur

En av Andorra La Vellas hovedattraksjoner er den historiske kirken Sant Esteve. Den ligger sentralt til i den gamle bydelen Barrí Antic og ble grunnlagt på 1100-tallet. Kirken, som er bygget i romansk stil, er en skjønnhet med et høyt tårn og utsmykkede vinduer, og den er omgitt av religiøse skulpturer. Selv om kirken er stengt utenom gudstjenester i store deler av året er et besøk til dette landemerket likevel verdt å få med seg.

Et lite slott midt i byen

Den historiske bygningen Casa de la Vall, som også ligger i den gamle bydelen, huset tidligere landets parliament. Før den tid var det privathjem for en velstående lokal familie. Bygget er oppført i tradisjonell katalansk stil, og kan dateres tilbake til 1500-tallet. Huset er nå stengt for publikum, med mindre du har arrangert en privat omvisning, men er fortsatt verdt å se fra utsiden. Det kan minne om et lite slott, komplett med tårn, høye fasader og smale spalter.

Romantikk på broen

En måte å komme seg fra den ene siden av byen til den andre er ved å krysse elven. Broen i La Margineda kan dateres tilbake til middelalderen og kan med fordel benyttes til dette formålet. Utsikten herfra er storslagen. Dette er et yndet sted for mange turister, spesielt de som ønsker å benytte anledningen til å oppleve noe romantisk. Broen er kjent for å være åsted for mangt et frieri.

Dalí-kunstverk

Noblesse du Temps er en uvanlig og slående skulptur av den berømte kunstneren Salvador Dalí. Denne er også kjent som «Dalí-klokken» og er et svært populært turistmål. Det fem meter høye kunstverket viser en smeltende klokke på en trestamme.

Europas beste taxfree shopping

Det er mange butikker i Andorras hovedstad, og her finner du varer for ethvert budsjett. Du kan handle alt fra dyre designerklær og fottøy, parfymer og dyre smykker til praktiske turklær og suvenirer.

Andorra har lave skatter, og du vil oppdage at mange varer er betydelig billigere her sammenlignet med for eksempel Norge. Det er mye å spare på luksusvarer og elektronikk. Butikkene kan også friste med sigarer som er spesielt rimelige sammenlignet med andre europeiske land.

Selvfølgelig vil du finne et stort utvalg av shoppingsentre i hovedstaden, men det er også mange sjarmerende små butikker i Andorra La Vella. Mindre gavebutikker, spesielt i den gamle delen av byen, tilbyr gjerne smaksprøver av håndlaget konfekt, lokal vin og brennevin. Dette er særlig populært blant turister.

Sør-Europas største spa-anlegg

For den som ønsker en luksuriøs og mer avslappende ferie kan Andorra La Vella by på Sør-Europas største spa, Caldea Thermal Complex. Siden det åpnet dørene i 1994 har Caldea Spa blitt et svært populært sted for besøkende til hovedstaden. Anleggets spektakulære fasiliteter har gjort det til en av landets ledende attraksjoner. Spaet er også svært godt brukt av lokalbefolkningen.

Foruten byggets oppsiktsvekkende arkitektur kan spaet smykke seg med utnyttelsen av lokale varme kilder. Disse er svært mineralrike, øker metabolismen og lar kroppen slappe av. For den som måtte ha ømme og stive muskler etter mye aktiv utforsking av hovedstadens attraksjoner vil dette utvilsomt være et perfekt sted å runde av en lang dag.

Andorra SPA

Gastronomiske opplevelser

I Andorra La Vella finner du et stort utvalg restauranter hvor typisk andorransk mat står på menyen. Blant hovedingrediensene i det andorranske kjøkken vil man ofte finne fjellvilt eller bakte snegler. I tillegg føres det gjerne en meny med sesongens lokale grønnsaker. Det er også en håndfull flotte franske og katalanske restauranter i byen, samt pizzeriaer.

Noe av det som gjør det andorranske kjøkkenet så spesielt er at lokale, sesongbaserte ressurser tas i bruk. Dette betyr at menyen gjerne endres gjennom året. Om vinteren vil det være aktuelt å servere kjøtt fra høstjakten, da særlig den ettertraktede gemsen. I tillegg vil du også finne matretter basert på villsvin, hjort og elg på menyen.

Det andorranske kjøkkenet har flere innslag med nært slektskap til katalanske tradisjoner. I tillegg har kjøkkenet inspirasjon og påvirkning fra både spanske og franske mattradisjoner. Den rustikke retten Escudella er noe besøkende absolutt bør få med seg. Denne gryteretten har vært laget i regionen i over 700 år.

Reise til Andorra La Vella

Siden Andorra hverken har egen flyplass eller jernbane ankommer man hovedstaden med bil, taxi eller buss. Det finnes flere internasjonale flyplasser innen en radius på 200 km. over grensen til Spania eller Frankrike. Den enkleste måten du kan komme deg til Andorra på fra Norge er via direktefly til Madrid eller Barcelona. Herfra er det flere daglige tog- og flyavganger til La Seu d’Urgell. Andorra La Vella ligger ca 30 kilometer unna og kan nås med buss, leiebil eller taxi. Les mer om hvordan du kommer deg til Andorra her: Reise til Andorra.