Banktjenester i Andorra

Andorras finansielle system er en av landets viktigste næringer. Banksystemet fungerer omtrent som i Norge, men det er likevel enkelte ting som skiller seg ut. For deg som er ny i Andorra og ønsker å få oppholdstillatelse er det en forutsetning at du har en andorransk bankkonto.

Bankene i Andorra

Andorran Financial Authority er det ansvarlige departementet for finanssektoren i landet, og ble etablert i 1989. Arbeidet deres går ut på å sikre at banksystemet fungerer etter forventningene, i tillegg til å være et kontrollorgan som skal sikre at alle brukere, kontoinnehavere og investorer er godt beskyttet mot svindel.

Ettersom staten er relativt liten og dermed har et lavt innbyggertall, er det heller ikke behov for et stort antall banker. Andorras knappe 80 000 innbyggere tas hånd om av landets fire banker:

  • Andbank
  • Morabanc
  • Banc Sabadell d’Andorra
  • Crèdit Andorrà

Slik åpner du bankkonto i Andorra

Kravene som stilles for å åpne en bankkonto i Andorra er mer eller mindre de samme som i Norge og andre land.

Følgende dokumentasjon må foreligge for å opprette en Andorransk bankkonto:

  • Gyldig pass, nasjonalt ID-kort eller et annet statlig identitetspapir som førerkort
  • Bostedsbevis
  • Bevis på inntekt. Dette gjelder både for selvstendig næringsdrivende og for de som er ansatt av en arbeidsgiver

Dokumentasjonen din må være gyldig og ekte. I enkelte tilfeller kan det kreves et apostillestempel som beviser at dette er en offentlig godkjent kopi. Dette kan du enkelt skaffe til veie, men det er noe det er nødvendig å ha i orden på forhånd.

Om du ikke har originale dokumenter skrevet på engelsk eller katalansk, bør du ha en offentlig oversettelse av dokumentene dine til å et av disse språkene. Dette vil framskynde prosessen.

Sikkerhet og personvern

For noen år siden ble Andorras finanssektor sett på med skepsis, og landet ble plassert på svartelister. Dette skyldes at kontoer kun var nummererte, noe som innebar at kontoinnehavere hadde mulighet til å være anonyme. På denne måten var det svært enkelt for utenlandske borgere å misbruke systemet, og å bruke dette til hvitvasking av penger uten at myndighetene hadde innsyn i hvem som utførte transaksjonene.

Ettersom staten har tatt grep om økonomien er situasjonen i dag en helt annen. Dette er gjort ved blant annet å inngå og opprettholde flere internasjonale samarbeidsavtaler, i tillegg til at hele finanssektoren er åpnet opp.

Andorra, sammen med over 100 andre jurisdiksjoner, forpliktet seg i 2014 til å bekjempe skatteunndragelse og bidra til en strengere økonomisk overvåking. Dette innebærer blant annet at all informasjon om eiere av kontoer deles, som kontoinnehavers navn, adresse, fødselsnummer, personnummer og inntekt. Også kontoer tilknyttet bedrifter og selskaper har offentlig tilgjengelig informasjon om eiere og innehavere av selskapet.

Betalingsløsninger i Andorra

Turismen i Andorra er blant landets viktigste næringer, og bidrar til en stor andel av landets samlede økonomi. Derfor har staten også en rekke godkjente betalingsløsninger som skal imøtekomme turistenes behov. Euro er offisiell myntenhet i Andorra, men om du ikke ønsker å betale med kontanter kan du benytte deg av internasjonale betalingsmetoder som American Express, VISA og MasterCard.

For å ta ut penger kan du benytte minibanker som finnes i de fleste byer. Dersom du ønsker eller trenger å utføre andre banktjenester, kan du også besøke en fysisk bankfilial. Vi har laget en komplett guide til banker i Andorra som du kan lese her: Banktjenester i Andorra.

Scroll to Top