Dette landet kan være enda mer lukrativt å flytte til enn Sveits


Thomas G., Andorra.no redaksjon
29. august 2023

Andorra seiler opp som et bedre valg enn Sveits for nordmenn som ønsker å skatte mindre

Patrick Mueller, Partner i Abast Global
Patrick Mueller, Partner i Abast Global

Det er Patrick Mueller, Partner i Abast Global, som forteller at nordmenn nå bør vurdere Andorra som et land å flytte til.

I tillegg til et solrikt og tørt klima i nærheten av Middelhavet, kan man også dra nytte av svært lave levekostnader, ifølge Mueller.

– Levekostnadene er generelt lavere enn i Sveits, og både selskapsskatt og inntektsskatt er ofte lavere. Mens Sveits tilbyr en spesialskatt for individer med ekstremt høy nettoformue, er dette noe som primært vil påvirke personer i nettopp denne kategorien.

Snart tilknyttet EU

Når det gjelder politisk stabilitet, sikkerhet og forholdet til EU, er det mange likheter mellom Andorra og Sveits.

Mueller forteller at Andorra er i en prosess hvor de veldig snart vil bli en assosiert partner til EU, noe som vil føre til flere fordeler.

– Dette inkluderer tilgang til likviditetslinjer fra Den europeiske sentralbanken, noe som vil styrke det andorranske banksystemet. På en annen side har Andorra foreløpig ikke automatisk tilgang til disse likviditetsmekanismene, til tross for at de bruker euro i landet.

Andre fordeler med en tilknytning til EU, er avtaler om utdanningsprogrammer, direkte tilgang til EUs arbeidsmarked og økonomiske fordeler for utveksling av varer utover gjeldende tollunionsavtale, påpeker Mueller.

Klimaet og middelhavsatmosfæren holder

På spørsmål om han har noen råd til nordmenn som vurderer å flytte virksomheten sin til Andorra, forteller Mueller at kombinasjonen klima og atmosfære bør være grunn nok.

– Nordmenn vil sannsynligvis sette pris på Andorras kombinasjon av fjellklima og middelhavsatmosfære. Landet tilbyr samtidig en rettslig stabilitet, sikkerhet og ren luft, noe som mange nordmenn unektelig verdsetter høyt.

Hva vil du trekke frem som ulemper med å flytte til Andorra?

– Det som kan være utfordrende, er det lokale byråkratiet og de tidkrevende prosessene knyttet til godkjenning av opphold eller investeringer. Vi anbefaler derfor at man nærmer seg dette med tålmodighet og realistiske forventninger, sier Mueller.

Han legger til at Andorra er i en overgangsfase når det gjelder digitalisering av offentlige tjenester, så situasjonen bør forbedres på sikt.

Digitale nomader kan søke en spesiell type oppholdstillatelse

Dersom du jobber online fra hvor som helst, finnes det noen spesialfordeler for deg med tanke på å flytte til Andorra.

Ny lovgivning som trådte i kraft i desember 2022 tillater digitale nomader å søke om en spesiell type oppholdstillatelse kalt «Digital Nomad-residency.»

Her må man ut med et innskuddsgebyr på 50.000 euro, noe som er lavere enn det fastboende som etablerer selskaper i Andorra må betale.

Digitale nomader trenger dessuten bare å tilbringe 90 dager i landet, men de kan imidlertid ikke åpne en formell virksomhet, ta en ansettelse eller drive et selskap i Andorra.