En unik fiskedestinasjon

I senere år har Andorra åpnet landet for fisketurisme, og muligheten for å få fisk på kroken i en av landets elver eller innsjøer er stor. Den lille staten som ligger i grenselandet mellom Frankrike og Spania har svært mye å by på, så hvorfor ikke kombinere fiske med sightseeing?

Elvefiske

Mars - November

Fiske i vann

Juni - September

Flott natur og gode fiskeforhold

For den som er interessert i fiske og dessuten glad i storslåtte naturopplevelser er Andorra utvilsomt et flott reisemål. Fjellandet har mengder av innsjøer og større og mindre elver som yrer av liv, og har noe å by på enten du er ihuga sportsfisker eller bare vil prøve fiske lykken i helt nye omgivelser.

Elvefiske i Andorra


Sesongen for elvefiske i Andorra går fra 15. mars til 20. november. Om du er på jakt etter litt spenning og foretrekker å fiske med flue er landets elver perfekt for dette. Her bør det være gode muligheter for å få en solid ørret eller sprelsk bekkerøye på kroken. Selv om gjennomsnittsstørrelsen på fangsten her ligger på mellom 25 og 50 centimeter er fiskerikdommen til gjengjeld upåklagelig.

Tidlig og sent i sesongen, når det er kaldere i luften, vil aktiviteten i elvene være mindre. Du kan derfor trolig belage deg på litt mer utfordring i mars, april, oktober og november enn hva du kan forvente mellom mai og september.

Fiske i innsjø


Det er fisk å finne i alle sjøene i Andorra, i hovedsak ørret og røye. I de siste årene er det også innført regnbueørret og bekkerøye i noen av vannene. Er du glad i roligere fisketurer hvor du kan nyte både selskapet og naturen mens sluket dupper er en fisketur i en av Andorras mange innsjøer midt i blinken. De fleste av landets fiskevann ligger på mellom 900 og 2 400 meters høyde over havet, og krystallklart vann og frisk fjelluft vil gjøre opplevelsen til noe helt spesielt. Merk at sesongen for fiske i innsjø er noe kortere enn for elvefisket. Den starter i begynnelsen av juni og avsluttes mot slutten av september.

Merk at i motsetning til i Norge regnes et fiskevann som overfylt om det er tre fiskere tilstede. Om du ikke er del av en organisert tur kan du regne med å vandre litt for å finne et egnet vann. Heldigvis har Andorra mange å by på.

Fiskekort/lisens

Hvis du planlegger å fiske i Andorra må du skaffe deg fiskekort. Du må sørge for å ha med deg både kort og kvittering på at du har betalt. Blir man tatt uten slik dokumentasjon risikerer man nemlig bøter. Pass også på at fiskekortet ditt er gyldig for den aktuelle sesongen, samt sonen du ønsker å fiske i. Fiskekort kan bestilles i forkant her. Kortet er personlig og kan derfor ikke overføres til en annen person. Du får også kjøpt fiskekort på offentlige kontorer og turistbyråer i Andorra.

Reguleringer du må forholde deg til

I likhet med Norge har også Andorra lover og regler du må forholde deg til dersom du ønsker å drive fiske. Reguleringene er til stede for å beskytte arter mot overfiske og sørge for at innsjøene og elvene ikke går tomme for fisk.

I tillegg kommer disse reglene:

  • Hver fisker kan kun ta med seg 8 fisk per dag.
  • Du kan bare beholde fisk som er over 20 cm lange, øvrige skal slippes fri.
  • I enkelte elver er reglene at fisken må være minimum 30 cm lang for at de skal kunne beholdes.
  • Det er kun lov til å fiske på dagtid, til solnedgang.
  • Velger du å fiske etter frosk er ikke lov å ta med mer enn 24 frosker fra fisketuren.

Flotte områder for en fisketur

Med over 60 innsjøer og flere elver byr Andorra på mange valgmuligheter. De fleste av disse må du regne med å finne til fots, men noen kan nås med bil.

Engolasters Lake:

Innsjø nordøst for hovedstaden Andorra la Vella. Ligger på 1 616 meters høyde, og det er flere overnattingsmuligheter i nærheten av innsjøen. Du kan kjøre herfra fra Andorra la Vella, og parkere bilen litt utenfor landsbyen Encamp. Herfra er det kun en kort fottur til innsjøen.

Pessons Lakes:

En gruppe med innsjøer i Encamp-regionen. Det er mulig å kjøre bil til den første av innsjøene, hvor det også ligger en restaurant. Du kan også følge en av to ruter til fots.

Valira d’Orien og Valira del Nord:

Sideelv til Engolasters Lake, som sammen utgjør Andorras viktigste elv, Valira.

Riu d’Incles:

Elv i Canillo kommune som har sitt utspring i Estany Primer de Juclar. Muligheter for å fiske i elven i nærheten av byen Soldeu, en kort kjøretur fra byen Canillo, eller legge ut på en fottur langs elven for å fiske lenger oppe.

Riu de la Coma:

Elv som renner ned til byen Ransol, en kort kjøretur fra Soldeu. Muligheter for å parkere i Ransol og gå det lille stykket til elven.

Estany de la Nou:

Innsjø i fjellene i den sydlige delen av Andorra. Fra Andorra la Vella tar det en time å kjøre til parkeringsplassen ved starten av ruten. Selve vandreturen opp til innsjøen tar flere timer, og du må belage deg på å bestige flere høydemeter.

Ensagents:

Innsjø som ligger i de sørøstlige fjellene i Andorra. Fotturen starter i nærheten av Encamp, og innebærer en flere timer lang fottur innover fjellet.

Tristania:

En gruppe med sjøer lokalisert mellom 2 249 og 2 306 meter. Turen til denne trioen av innsjøer inkluderer kjøretur til El Serrat og Arcalis Resort, en tur med skiheisen og en fottur. Hvis skiheisen ikke er i drift er det mulig å gå hele veien.

Praktisk info

Sesongen for å fiske i Andorra er lang, så det er mulig å reise hit for en eksepsjonell fisketur nesten hele året rundt. Velger du å legge turen til tidlig eller sent på sesongen vil klimaet være kjøligere, så husk å pakke med varmt utstyr. Tenk også på at været kan skifte raskt i fjellet, så det er essensielt å tenke på sikkerhet og sørge for å ha riktig utstyr.

Du kan velge å ta med deg ditt eget fiskeutstyr. Det anbefales da å ta med en stang som er opptil tre meter lang for fluefiske, line #3 til #5 samt tungsten beads på mellom 2,5 og 4,5 mm. Hvis du ikke ønsker å risikere eget utstyr på reise med fly og buss kan du få kjøpt utstyr i Andorra. Landet er en populær destinasjon for fiske, og du finner flere store sportsbutikker med et bredt utvalg av utstyr, både til salgs og til leie.

Det er få fiskevann du kan kjøre til. De fleste vannene ligger høyt oppe i fjellene, og du kan regne med en vandretur i ulendt terreng. Å fiske i Andorra, som i Norge, krever derfor både grundige forberedelser og at man er i god form. Man kan planlegge for overnatting i telt, eller i lokale fjellhytter. Pakk uansett med ekstra klesskift og nok turmat.

Fiske i Andorra er perfekt for den som ønsker en opplevelse av flott natur, krystallklart vann og gode turer til fots, med mulighet for å møte på både hjort og annet dyreliv.