Flytte til Andorra

Lurer du på hvordan det er å flytte til Andorra? Andorra er et lite land høyt oppe i de Pyreneiske fjellene. De har en rik kultur og spennende historie, og grenser til både Frankrike og Spania. Landet var tidligere underlagt Frankrike og Spania, men ble senere et selvstendig fyrstedømme. Det er omtrent 800 000 innbyggere med fast bosted i Andorra, men årlig fylles landet opp med flere hundre tusen turister som ønsker å tilbringe ferien i det flotte landet. Dette gjelder både om sommeren og vinteren, da Andorra byr på fristelser for den shoppingglade sommerturisten og den aktive vintersportentusiasten.

Om du ønsker å flytte til Andorra, er det flere ting du må ha i orden og som du må tenke over før du tar steget om å flytte. Vi har samlet noen gode råd og tips på veien for å gjøre flytteprosessen din enklere. Hvis du vurderer å flytte til Andorra bør du lese videre.

Hvordan komme seg til Andorra

Om du ønsker å flytte til Andorra, må du naturligvis først tenke på hvordan du skal komme deg dit. Du må også tenke på hvor mye du skal ha med deg, og hvordan du skal få med deg flyttelasset. Det kan være nyttig å lese vår Reiseguide til Andorra.

Det er ikke mulig å komme fram til Andorra direkte med fly, da fyrstedømmet ikke har en egen flyplass eller internasjonal togstasjon. Om du reiser fra Norge, må du derfor komme fram via Spania eller Frankrike. Fra disse destinasjonene kan du videre ta en buss til Andorra.

Den nærmeste flyplassen du finner ligger i Spania, omtrent 20 minutter unna Andorra, og heter La Seu Urgell. Du kan fly hit fra Madrid, og det går flere avganger daglig. Fra La Seu Urgell kan du ta enten buss eller kjøre bil selv inn til Andorra.

Bagasje og flyttelass

Dersom du ønsker å ha med deg et større flyttelass, kan det lønne seg å ta hele reisen med bil. Du kan ankomme landet med norske skilter, eller du kan leie en bil eller varebil for å ta reisen med alle eiendelene dine. Det finnes også flytteselskap som hjelper til med internasjonal flytting.

Oppholdstillatelse

Når du har funnet ut av hvordan du skal komme deg til Andorra, må du velge hvilken type oppholdstillatelse du behøver å søke om. Det finnes to ulike typer:

 • Passiv oppholdstillatelse
 • Aktiv oppholdstillatelse

Det finnes både fordeler og utfordringer med begge deler, som vil si at du bør søke om den som best passer deg og dine behov og fremtidsplaner.

Passiv oppholdstillatelse

Dersom du velger en passiv oppholdstillatelse, må du ha bostedsadresse i Andorra, samt oppholde deg 90 dager per år i landet. I tillegg til dette stilles det et krav om at du har investert minst 600 000 euro i andorranske interesser, aksjer eller lignende.

Aktiv oppholdstillatelse

Aktiv oppholdstillatelse krever at man oppholder seg minimum 183 dager i lander. Tillatelsen kan man få på 2 forskjellige måter.
Om man ønsker et eget selskap og virksomhet, er den første måten kanskje for deg. Da må man sette opp et selskap for å driver virksomheten, deretter kreves et depositum på 50 000 euro til staten for å få oppholdstillatelse.

Du kan også velge å søke om eller motta arbeidstillatelse i Andorra gjennom en lokal arbeidsgiver. På denne måten vil du også kunne få aktiv oppholdstillatelse som normalt varer like lenge som arbeidsforholdets varighet. Det vil si at dersom du har ett års ansettelse, vil du få tilsvarende opphold i ett år.

Dersom du får en forlenget ansettelse eller ønsker å bytte jobb i Andorra, er du nødt til å søke på nytt om videre opphold.

Hva trengs for å søke om oppholdstillatelse

For at du skal kunne få oppholdstillatelse i Andorra, er det flere dokumenter som må være på plass først. Dette gjelder uavhengig av om du ønsker midlertidig eller permanent opphold. Blant de nødvendige faktorene trenger du en jobb for å kunne livnære deg, et sted å bo, i tillegg til en gyldig helseforsikring.

Å finne jobb i Andorra

Det er viktig for alle som ønsker å flytte til Andorra å finne seg en jobb. Dersom du allerede er ansatt i en eksisterende bedrift eller næringsvirksomhet, kan du naturligvis fortsette i denne jobben. Med en jobb vil du nemlig kunne få en arbeidstillatelse, som igjen vil gjøre din søknad om oppholdstillatelse mindre problematisk.

Dersom du er selvstendig næringsdrivende, kan du søke om særskilt opphold, ettersom Andorra årlig lar om lag 900 mennesker bo i landet på bakgrunn av dette. Søker du om jobb i Andorra, vil arbeidsgiveren din ta ansvar for å sikre deg arbeidstillatelse. Dette gjelder både for sesongbasert og fast arbeid.

Du kan imidlertid også gjøre dette selv, hvis arbeidsgiveren din ikke hjelper deg å om arbeidstillatelse. For å gjøre dette må du vise en kopi av ditt pass eller nasjonale ID-kort, din CV og bilder til kortet du får som viser at du har arbeidstillatelse.

Andorra krever også et bostedsbevis for å sikre at du har et sted å bo. Dersom du ikke har en bostedsadresse å vise til på søknadstidspunktet, vil du heller ikke få innvilget opphold basert på arbeid.

Finn et sted å bo

‍For å få permanent eller midlertidig oppholdstillatelse i Andorra, må all dokumentasjon være på plass før du kan søke. Derfor bør du raskt finne ut av hvor du ønsker å bo, samt finne deg en egnet bolig. Både leiligheter og hus er godkjente boenheter, og det er kun få unntak til regelen når det gjelder søknad om oppholdstillatelse.

Når du skal velge deg et sted å bo, er det imidlertid enkelte ting du bør vurdere før du bestemmer deg, enten det dreier seg om leie eller kjøp av bolig:

 • Beliggenhet: Andorra er et lite land, som gjør at det ikke er nødvendig å bo i samme by for å ha kort reisevei til og fra jobb
 • Pris på boligen: Dette er spesielt relevant dersom du skal leie. Sørg for at inntekten overstiger leiepris med god margin, slik at du har råd til å leve
 • Boligens standard: Selv om du kanskje ønsker noe rimelig, er det viktig at boligen dekker dine grunnbehov og standarder
 • Størrelse på eiendommen: Flytter du alene eller med familien? Har du kjæledyr som skal være med, og som trenger et større uteområde? Dette er også viktige vurderingsfaktorer når du skal velge bosted i Andorra

Den beste måten å finne leiligheter på er å bruker sider som Idealista og Habitaclia.

Helseforsikring

Én av de største forskjellene du kan oppleve etter å ha flyttet til Andorra, er helsevesenet. Amerikanerne må venne seg til å betale et statlig drevet helseforsikringsprogram, noe nordmenn på mange måter allerede er vant til. I Norge betaler du skatt som dekker helsevesenet, men du må likevel belage deg på en viss prosentandel i egenandel.

Helseforsikringsprogrammet i Andorra dekker over 90 % av alle innbyggerne i Andorra, og blir tilgjengeliggjort for alle som blir andorransk statsborger. Dersom du kun har midlertidig eller permanent oppholdstillatelse, men ikke statsborgerskap, må du derimot skaffe deg en privat helseforsikring.

Til forskjell fra det norske helsesystemet, vil du altså ikke betale kun når du er syk. I Andorra må du nemlig betale en månedlig forsikring, for å være dekket i tilfelle du skulle bli syk eller skadet. Det er også nødvendig å ha en gyldig helseforsikring allerede før du søker om opphold i Andorra, da bevis på dette etterspørres i søknaden.

"Escaldes Andorra"

Starte eget firma i Andorra

Dersom du ønsker å jobbe for deg selv og være din egen sjef, kan du starte ditt eget firma og arbeide med dette i Andorra. Da kan du selv søke om oppholdstillatelse på bakgrunn av dette. Myndighetene i Andorra tillater 900 personer å søke om opphold gjennom denne ordningen i året.

Hvordan starte eget firma?

Andorra er et lite land, men reglene for hvordan du skal opprette et eget firma eller en bedrift er likevel mange. Det er viktig å sette seg godt inn i regelverket før du tar dette steget, selv om du kanskje har gjort dette i andre land tidligere.

Først krever myndighetene at næringsdrivende sender inn detaljerte vedtekter som sannsynliggjør selskapets levedyktighet. Det vil si at du må vise til hvordan bedriften skal driftes. Her er det viktig å ta seg god tid til å lese gjennom detaljene, ettersom dette kan være en tidkrevende og fordyrende prosess. Særlig vil det bli dyrere dersom du ikke får godkjent første gang, og må begynne prosessen på nytt.

Ulike andorranske selskaper

I likhet med andre land, finnes det forskjellige typer bedrifter å velge mellom når du starter opp som selvstendig næringsdrivende i Andorra. Derfor er det viktig å velge den modellen som passer deg og din bedrift best. Alternativene varierer avhengig av hvor mye ansvar eierne ønsker å bære, samt størrelsen på selskapet.

De andorranske myndighetene tillater følgende registreringstyper:

Societat Limitada (S.L.)

Dette er den beste modellen for de fleste små bedrifter, og tilsvarer et andorransk aksjeselskap. En Societat Limitada må ha minst 3 000 euro i startkapital når bedriften opprettes.

Societat Limitada Unipersonal (S.L.U.)

I hovedsak en Societat Limitada med kun én enkelt aksjonær. Tilsvarende har en S.L.U også et krav om å ha 3 000 euro i startkapital på opprettelsestidspunktet.

Societat Anonima (S.A.)

Om du ønsker å opprette en større bedrift med flere aksjonærer, er det denne modellen du bør velge. Her må du likevel belage deg på å ha minst 60 000 euro ved opprettelse av en bedrift innenfor denne modellen.

Statsavgift ved opprettelse

Det kreves ulike typer avgifter for de forskjellige modellene som godkjennes i Andorra for selvstendig næringsdrivende bedrifter. Derfor bør du belage deg på at det vil koste minst 3 000 euro eller mer å stifte et selskap eller en bedrift i Andorra. De totale kostnadene avhenger blant annet av hvor mye arbeid som må legges ned når du oppretter selskapet, og hva slags type selskap du har vil avgjøre avgiften du må betale.

Gode grunner til å flytte til Andorra

Selv om du forstår hvordan innvandringen til Andorra fungerer, bør du vurdere hvorfor du bør flytte dit. Landet er svært lite, som i seg selv også har mange fordeler. Om du trenger en liten ekstra motivasjon, har vi samlet noen gode grunner til å flytte til Andorra:

 • Rimelige levekostnader sammenlignet med flere andre europeiske land, deriblant Norge
 • Mat og bolig er relativt billig
 • Lave skatter og avgifter
 • Ett av de tryggeste landene i verden der blant annet skytevåpen er vanskelig å få tak i
 • Fantastiske naturopplevelser
 • Progressivt helsevesen
 • Godt skolesystem
 • Økonomi i utvikling
Scroll to Top