Unike jaktmuligheter

Om du liker å jakte kan Andorra by på en jaktopplevelse av de sjeldne. Jakt er en stor del av den andorranske historien, og som turist har du her en unik mulighet til å sikre seg en helt uforglemmelig opplevelse. Les hvorfor mange jegere velger å reise til Andorra på jakt.

Småvilt

Oktober - Januar

Elg

Oktober - Januar

Villsvin

Oktober - Mars

Hjort

Oktober - Mars

Jaktsesongens start


Andorras årlige jaktsesong innledes med en tradisjonell uke med jakt på gemser i midten av september. Det samme gjelder elgjakten, og i begynnelsen av oktober går startskuddet for småviltjakten i Andorra.

Jakt på elg og småvilt varer frem til begynnelsen av januar. I oktober vil det også åpnes for jakt på villsvin og hjort. Denne foregår over noe lengre tid og avsluttes omkring månedsskiftet februar-mars.

Jaktsoner i Andorra


Det er spesielle områder i Andorra som er bedre egnet til jakt enn andre. Du kan som turist selv velge hvilken jaktsone du ønsker å delta i, mot betaling. Prisene varierer og vil avhenge av blant annet hvilket utstyr som er nødvendig og hvor mange som er med i gruppen. Det finnes også flere aktører som tilbyr jegere trofeer etter endt jakt, om den har vært vellykket. Du kan blant annet få med deg horn, hode eller skinn fra dyret du har felt.

I bilde under kan man tydlig se jaktsoner og perioder jakt er tillatt:

Klikk for å forstørre bildet

Nyttig informasjon om jakt i Andorra

Dersom du som turist ønsker å ta del er det mulig å betale for å være med på et jaktlag. For å kunne jakte i Andorra må du ha en gyldig jaktlisens. Prosessen tar ikke lang tid, men du bør ha dette i orden før du ankommer landet.

En jaktlisens varer kun i en sesong av gangen, og du må søke på nytt for neste sesong. Selve prosessen med å søke er ikke komplisert, og det er mulig å søke digitalt. Når du sender inn skjema må du legge ved bilde av pass eller ID-kort, kopi av tillatelse til å bære våpen, samt forsikringsbevis. Du må i tillegg betale gebyr og avgift for jaktkortet.

Jaktkort og jaktlisens blir utstedt av offentlig nasjonal myndighet i Andorra. Du må ikke være medlem av et jaktlag for å få innvilget lisens. Ønsker dere å reise flere sammen kan dere melde dere på en jaktreise, slike arrangeres av ulike reiselivsaktører. Dere blir da registrert som et jaktlag.

Det finnes ulike lover og regler som dikterer hva du kan jakte med, og hvilke dager det er lov å jakte. For eksempel er det kun lov å bedrive jakt på torsdager, søndager og i ferier. Årlig blir en kalender publisert av Landbruksdirektoratet i Andorra. Her framgår det tydelig hvilke dager og perioder man kan jakte, så sjekk alltid denne før du planlegger reisen.

I Andorra er det kun tillat å jakte med hagle og bue, samt å benytte seg av hunder. For å finne ut av mer regler om jakt og fiske kan man besøke den lokale vilt organisasjonen FACIP.

Når du har fått jaktkort kan du sette i gang og jakte, men du må selvsagt sette deg inn i gjeldende fellingstillatelser. Dette blir publisert på årsbasis, og det vil være et maks antall dyr det er lov å felle hvert år. For eksempel ble det i 2022 innvilget fellingstillatelse på 201 gemser.

Antall dyr det blir gitt fellingstillatelse på årlig pleier å være noenlunde likt fra år til år. Dette vil derimot avhenge av i hvilken grad prosentandelen ble oppnådd året før. Reguleringene er basert på nødvendige hensyn for å sikre opprettholdelse av en bærekraftig bestand av den aktuelle dyrearten.

Når du drar ut med et jaktlag på jakt, enten om det er for å jakte småvilt eller større byttedyr, vil du måtte belage deg på flere dager ute. Det er viktig å ha i mente at Andorra er et høytliggende land, og at været i fjellet ofte kan være omskiftelig og kaldt.

Jakten innledes gjerne med forberedelser, deretter til å planlegge og drive observasjon av dyret som skal felles. I noen tilfeller kan en bruke et transportmiddel, som for eksempel bil, for å komme nærmere det dyret som det er gitt fellingstillatelse på. Dette er derimot ikke alltid mulig, så du må nok belage deg på å gå mye og lenge.

Jakt kan ta alt fra flere timer til opptil dager og krever mye tålmodighet. Mye av aktiviteten går ut på å vente i spenning, men når dyret først er felt kan feiringen begynne. Ofte avsluttes jakten med en prøvesmak av dyret en har felt, enten ved at noe av kjøttet stekes eller serveres rått.

Fordi Andorra er et land som ligger høyt oppe i fjellene, er det viktig å pakke med riktig utstyr når du planlegger en jaktreise hit. Jaktsesongen utspilles i den kjølige delen av året, så det er viktig med godt utstyr, slik at du får en god opplevelse av jakten.

Varmt tøy som isolerer mot kald vind, regn og eventuelt snøvær og dessuten kamuflerer deg i terrenget er viktig. Godt utstyr kan du få kjøpt i en av de mange utstyrsbutikkene i landet. Dette kan også være rimeligere for deg, da prisene i Andorra er relativt mye lavere enn i Norge. Jakt i Andorra er både spennende og rimelig, og gir deg en helt annerledes opplevelse enn du er vant til fra den Norske fjellheimen.

Landet har et av Europas mest avslappede regelverk når det kommer til våpen. Blant annet er det lovpålagt at hver husstand med et mannlig medlem over 65 år har et våpen. Du kan selv velge om du ønsker å ta med din egen rifle eller kjøpe våpen i landet. Uansett må du kunne fremvise en gyldig våpenlisens, og denne må være på engelsk. Husk at hvis du velger å reise med våpen må både våpen og ammunisjon sjekkes inn på flyplassen, og opplyses om ved innsjekk.

Ønskes det en jaktguide i pyreneene så kan vi foreslå Rupisalmo, de snakker engelsk og kan kontaktes på WhatsApp.

Årlig gemsejakt i vakre høstfarger


Andorras aller viktigste årlige jaktbegivenhet er Setmana de l’Isard. Dette er betegnelsen på en uke der det er tillatt med jakt på gemser, en klovdyrart i oksefamilien. Ikke bare er dette en svært populær tradisjon i landet, jakten har dessuten en sentral rolle i kulinarisk øyemed.

Fra gammelt av begynner jaktsesongene for gemser vanligvis i september og varer til januar. Som for mange klovdyr er brunsttiden den mest gunstige for jakt på gemser. Denne faller vanligvis i november-desember på den nordlige halvkule.

Jakt med historiske tradisjoner

Ordtaket «du må klatre i fjellene etter gemsen» stammer fra en annen tidsalder, og viser til at gemsen var et særdeles utfordrende dyr å jakte på. På mange måter ble det ansett som skjødesløst å risikere liv og lemmer og bruke så mye krefter på å få tak i et så lite dyr. Likevel var jakten svært populær. Å driste seg til å bedrive gemsejakt var et bevis på en persons styrke, smidighet, mot og skyteferdigheter og innga dermed respekt. Spesielt når den som la i vei kun var bevæpnet med en armbrøst eller en primitiv muskett.

Dagens gemsejakt handler ikke bare om å fordype seg i en eldgammel tradisjon. Å jakte på gemser oppe i fjellheimen er utvilsomt en av de ypperste formene for fjelljakt og en virkelig styrke- og utholdenhetsprøve.

Villsvin og hjort er andre dyr som inngår i det tradisjonelle andorranske kjøkken. Du vil oppleve at flere restauranter og spisesteder serverer lokalt fanget mat. Dyr fra Andorras rikholdige fauna er en viktig komponent i flere retter, og særlig i etterkant av jaktsesongen vil menyene inneholde kjøtt fra både villsvin, elg og hjort. Les historien om Andorra her.

Bjørnefestival – en levende jakttradisjon


Å jakte på bjørn i Andorra er en tradisjon som strekker seg langt tilbake i tid. Det er i dag forbudt ettersom brunbjørnens bestand er svært truet. Likevel er den gamle tradisjonen om hvordan dette foregikk åsted for en årlig festival for å hedre bjørnens minne.

Bjørnefestivalen som hvert år feires mot slutten av vinteren er oppført på UNESCO sin verdensarvliste. Ta kontakt med oss for å planlegge din jakt i Andorra.