Opphold i Andorra som digital nomade

Har du mulighet til å ta med deg levebrødet ditt overalt i verden? Da kan du vurdere Andorra som ditt neste oppholds- og arbeidssted. I kjølvannet av koronapandemiens økonomiske nedgangstider har landet fått ny lovgivning på plass for å beskytte midlertidig bosatte som jobber digitalt.

Nylig lovendring

Som besøkende fra Norge behøver du ikke visum for å oppholde deg i Andorra som turist i en begrenset periode. Andorra har ikke en internasjonal flyplass, så for å reise til landet må du innom Spania eller Frankrike. Du kan lese vår komplette reiseguide her: Reise til Andorra. Ettersom disse landene også er medlem av Schengen, er du fritatt visumplikt. Dette gjelder naturligvis kun hvis du har gyldig oppholdstillatelse i Norge eller andre land i samme område.

Tidligere måtte du søke om midlertidig eller permanent oppholdstillatelse dersom du skulle ønske å oppholde deg i Andorra lenger enn 90 dager. Slik tillatelse kunne du få gjennom å søke om løyve til å arbeide i landet.

Fjernarbeidervisum for frilansere

Med stadig større fokus på digitalt entreprenørskap ønsker mange stater å tiltrekke seg gode hoder. Dette gjelder naturligvis også for lille Andorra. Fjellstaten søker å tilrettelegge for digitale entreprenører og andre som kan bidra til nyskaping og økonomisk vekst. Om du sitter på relevant kompetanse, er det derfor gode muligheter for å få jobb i et andorransk firma.

I 2021 ble det bestemt at det skulle tilbys et eget visum til de som ønsker å bosette seg i Andorra som såkalte digitale nomader. Med et slikt visum har du tilgang til å bli værende utover 90 dager. Visumet er dessuten gyldig i ett år av gangen. Det viktigste med det nye visumet er at man ikke er underlagt dyr skattelovgivning.

Året etter stemte det andorranske parlamentet over en ny lov om immigrasjon. Dersom du søker om oppholdstillatelse uten å være ansatt i en andorransk virksomhet, vil du måtte betale 600 000 euro. Kravet var tidligere på 400 000 euro.

Fordeler med å være digital nomade i Andorra

I tillegg til at det er ansett som et svært trygt land å oppholde seg i, kan Andorra friste med mange gunstige faktorer for en digital nomadetilværelse. Blant annet finner du internettdekning via fiberoptikk over hele landet. Bredbånd, fibernett og mobilnett er godt utarbeidet, og i de største byene får du stabilt internett med en gjennomsnittlig hastighet på 129 Mbit/s.

Utover dette er levekostnadene i landet en klar fordel. Både boligpriser og matvarepriser er betydelig lavere enn i Norge. Selv om prisene ikke er like lave som i enkelte andre europeiske land, vil du kunne leve godt på en gjennomsnittlig norsk lønn i Andorra.

For den som dessuten er glad i friluftsliv og vakker natur, er Andorra et flott sted å kombinere arbeid og fritid. Landet har svært mye å by på i form av både sommer- og vinteraktiviteter. Uansett hvor i landet man skulle velge å oppholde seg, er mulighetene for avslappende turer i skog og fjell aldri langt unna. Det samme gjelder skianlegg og fiskevann. Siden skattene er lave, har du også mulighet til å spare mye penger på shoppingturen også.

Scroll to Top