Alt du trenger for å reise til Andorra

Vi har tatt oss bryet med å samle det du trenger å vite om å reise til Andorra i denne artikkelen. Det lille landet Andorra ligger høyt oppe i fjellene ved Pyreneene, grenser til både Frankrike og Spania, og er et yndet sted for mange turister. Årlig fylles landet med knapt 800 000 innbyggere opp med shoppingglade turister om sommeren, og skientusiaster om vinteren.

Shoppingmulighetene er svært gode i Andorra, og det beste av alt er at alt du handler er fritatt skatter og avgifter. I tillegg er det svært populært for alle som ønsker å stå på ski, ettersom landet har flere skiresorter med bakker for enhver smak og erfaringsnivå. Andorra har en lang og rik historie, kombinert med en spennende og fascinerende kultur.

Innreiseregler til Andorra for norske borgere

Som reisende til Andorra er det noen ting du må huske på av formelle krav når du skal besøke landet. Dette gjelder blant annet innreiseregler, krav til identifikasjonspapirer og visum. Andorra har en samarbeidsavtale med EU som gjør det enkelt å reise dit for Norske borgere.

Visum

Andorra krever ingen visum for turister fra Norge, derfor kan alle norske borgere reise visumfritt ut og inn av landet. Alle norske statsborgere eller personer med oppholdstillatelse i Norge må kun fremvise gyldig oppholdskort ved forespørsel.

Reisedokumenter

Det eneste du behøver er gyldig pass eller nasjonalt ID-kort som reisedokumenter. I tillegg må identifikasjonspapirene dine være gyldige i minimum seks måneder etter innreise til landet. Andorra godkjenner nødpass dersom det skulle være nødvendig.

Fly til Andorra


Årsaken til at du ikke kan benytte deg av fly for å komme deg til Andorra, er fordi det ikke finnes en egen flyplass i staten. Den nærmeste flyplassen er La Seu d’Urgell som ligger ca 12 km unna, i Spania. Flyplassen eies av regjeringen i Catalonia, og har rutefly fra Madrid to ganger i uken; fredager og søndager, i tillegg til sporadiske charterflyvninger. Det betyr at du kan reise fra Norge til Madrid, og derfra videre til La Seu d’Urgell.

Når det er sagt, så er det raskest med fly til Barcelona flyplass, etterfulgt av en 2 timer kjøretur igjennom de vakkre pyreneene. Det går daglige fly fra Oslo til Barcelona og det finnes flere alternativer til bil og buss fra Barcelona flyplass til Andorra.

Alternativt kan du benytte deg av flyplassen Toulouse–Blagnac i Frankrike, som ligger 196 km unna mot nord. Du kan enten reise herfra med ved å forhåndsbestille en buss, eller du kan ta taxi fra flyplassen til alle de populære feriestedene i Andorra.

Fly helikopter til Andorra


Det er mulig å ankomme Andorras hovedstad, Andorra la Vella, eller La Massana og Arinsal med helikopter. Turen går derned fra Toulouse eller Barcelona, og har plass til opptil fem passasjerer. Det tar i underkant av én time, men prisen er betydelig høyere enn andre transportalternativer.

Tog til Andorra


Andorra er ett av få land i Europa som faktisk ikke har en jernbane. Det betyr at det ikke er mulig å ankomme landet med tog, men det er likevel fullt mulig å benytte seg av nærliggende togstasjoner som en del av reiseruten.

Flere av stasjonene som ligger i nærheten av grensen kan du nå ved å ta tog fra Barcelona, Perpignan og Toulouse. Det er også mulig å ta et direktetog til flere stasjoner som går som nattog fra Paris.

De aktuelle togstasjonene inkluderer blant annet:

  • Gare d’Andorre-L’Hospitalet i Frankrike, 3 km fra grensen. Her går det seks tog om dagen som kjører fra Toulouse. Togturen tar omtrent 2,5 time, og du kan ta buss videre for å komme til Andorra
  • Gare de Latour-de-Carol-Enveitg i Frankrike som ligger omtrent 20 km fra Gare d’Andorre-L’Hospitalet. Toget går fire ganger om dagen, og tar omtrent 4 timer

Buss til Andorra


Du kan finne gode oversikter over lokale busser på nettsiden bud.ad, men hver oppmerksom på at nettsiden er skrevet på katalansk. For internasjonale destinasjoner og ruter finner du mer informasjon på busandorra.com.

Buss fra Spania til Andorra

Det finnes mange bussruter til Andorra, spesielt fra Spania. De fleste går hovedsakelig fra Barcelona, ​​men også Girona, Madrid, Malaga, Lleida og Valencia er dekket av rutenettet. Velger du å reise fra Barcelona til Andorra, tar turen mellom tre og fire timer. Reisetiden avhenger av antall stopp som blir gjort på veien.

Prisene er som følger:

  • Andbus fra Barcelona
  • Fra Gironas busstasjon og flyplass med Andbus
  • Bus fra Barcelona sentrum til Andorra la Vella
  • Fra Barcelona med Autocars Nadal

Reise til Andorra fra Frankrike

Det er et rikt tilbud med bussruter som går mellom Frankrike og inn i Andorra. Toulouse er hovedknutepunktet for å få tilgang til Andorra, men det er flere andre reiseruter også.

Prisene er som følger:

  • Andbus fra Toulouses Matabiau busstasjon
  • Fra Toulouse-Blagnac med Andbus

Kjør bil til Andorra


Det er egentlig ganske enkelt å reise til Andorra. Det er verken problematisk eller utfordrende å komme seg til Andorra med bil. Veiene inn og generelt i landet er av svært god kvalitet.

Dersom du kommer kjørende fra Spania, er veien mot grenseovergangen inn til Andorra fin og lite stressende. Tar du derimot veien om Frankrike og velger å passere grensen her for å komme deg til Andorra, bør du forberede deg på en del hårnålssvinger.

På hver av grensene vil du møte på grensekontrollører som har rykte på seg for å være svært hyggelige og imøtekommende.

Et lite reisetips å tenke over for deg som skal kjøre bil i Andorra, er å vente med å fylle tanken til du kommer inn i landet, om det er mulig. Drivstoffprisene er vanligvis lavere i Andorra enn de er i Spania og Frankrike. Det kan også lønne seg å sørge for at du har en bil som er i god stand, da temperaturene i landet kan synke sammenlignet med områdene ved havet.

Ønsker du å ha en bil klar ved ankomst til Barcelona flyplass, anbefaler vi å bestille i forveien. Dette kan du gjøre enkelt igjennom RentalCars.com. Husk å spørre om 4×4 på vinteren, dette kommer godt med om det snør.

Sykle til Andorra


Dersom du er sporty og ønsker det, er det også fullt mulig å ankomme Andorra på sykkel. Det finnes nemlig flere sykkelstier inn til landet gjennom både Frankrike og Spania, og med litt planlegging kan du reise helt fra Norge til Andorra på sykkel.

Fra Spania

Starten går fra La Seu d’Urgell i Spania. Her går det en 10 kilometer lang vei opp til grensen til Andorra, som har en stigning på omkring 150 meter. Merk at dette ikke er en egen sykkelvei, men at det går an å sykle langs skulderen på en trafikkert motorvei. Det vil være mulig å sykle her, da avstanden mellom bil og veiskulder er god nok. Når du ankommer grensen vil du ha omtrent 10 kilometer igjen til du når hovedstaden Andorra La Vella. Du vil også måtte belage deg på enda en 150 meter stigning før du ankommer hovedstaden.

Fra Frankrike

Om du ønsker en skikkelig sykkeltur, kan du få dette gjennom å sykle fra grensetraktene i Frankrike og inn til Andorra. Denne sykkelturen byr på en ekte fjellopplevelse. Fra L’Hospitalet près-l’Andorre, som du kan ankomme med for eksempel tog, befinner du deg 1 446 meter over havet. Her kan du sykle opp til 2 408 meters høyde før du sykler inn til Andorra La Vella. Merk at på slike høyder kan det bli svært kaldt, avhengig av årstiden, og du bør derfor være godt nok kledd før du legger ut på en slik reise.