Et reisemål for alle


Andorra har alt du trenger for en hyggelig helgetur eller en uforglemmelig ferie. Du kan ta med deg partneren, barn eller hele familien. Det idylliske fjellparadiset ved Pyreneene er et perfekt reisemål for deg som ønsker å oppleve litt av alt. Andorra kan blant annet tilby spektakulære naturopplevelser, sportsaktiviteter både sommer og vinter, i tillegg til kulturopplevelser, velvære, shopping og møter med deilig mat.

Utforsk:

Kulturelle attraksjoner

Andorra har en rik og spennende historie som bygger på lange tradisjoner, og som har formet deres kultur og levemåte. Det er derfor flere muligheter for å stifte bedre bekjentskap til både kultur og historie i Andorra.

Rural Habitat

En interessant måte å lære mer om skikkene og levemåten til folket i Andorra frem til tidlig 1900-tall, er gjennom Rural Habitat. Dette består av tre historiske museer formet som hus, hvor du kan besøke alle rommene, fra kjøkkenet til soverommet og andre familie- og arbeidsrom. Denne etnografiske ruten representerer en original måte å lære om landets historie, samt utforske de sosiale forskjellene i Andorras fortid.

Før-romansk og romansk kunst

Andorransk før-romansk og romansk kunst har bevart sin essens, enkelhet og skjønnhet siden 1100-tallet. De kunstneriske manifestasjonene av denne arkitektoniske stilen i Andorra skiller seg ut for sin nøkternhet, den reduserte størrelsen på bygningene og deres sømløse integrering i det typiske andorranske fjellandskapet. Rundt om i Andorra finnes det spor av både kirker og hverdagslig bebyggelse som fører denne stilen, og som vitner om historien som en gang var.

Naturopplevelser

Det er mange ting Andorra etter hvert har blitt kjent for, men er det spesielt én ting de har vært kjent for hele veien, er det deres rike natur. Den er lett tilgjengelig både for lokalbefolkningen og for turister.

Fotturer

Andorra er en liten juvel i Pyreneene med mengder å se og gjøre. Blant annet har landet tre nasjonalparker hvor du kan tilbakelegge noen av de beste fotturene å finne i Europa. Andorras fjell, innsjøer og praktfulle landskap er noe fyrstedømmet har blitt verdenskjent for, og én av de beste måtene du kan gjøre alt på, er til fots.

Sykling

Det finnes også et stort nettverk av sykkelveier som strekker seg over fjell og mer sentrale strøk. Nyt korte og koselige turer med familien, eller ta fatt på krevende sykkelruter i høydene. Du kan også leie sykler i sentrum av de største byene gjennom tjenesten Cicland, som kan ta deg fra punkt A til B.

Familiepark

Mon(t) Màgic Familiepark ligger i Canillo, Grandvalira, og er perfekt for familieaktiviteter hele året. Parken tilbyr en rekke tjenester, aktiviteter og funksjoner. Dette inkluderer blant annet en enorm solterrasse med full catering på stedet, hvor du kan hente en sandwich eller nyte et måltid i à la carte-restauranten. Plassen inkluderer også bagasjeoppbevaring, skibod og butikk.

Pal Arinsal Fjellpark

Fjellparken Pal Arinsal Fjellpark ligger i Pal, like i nærheten av feriestedet Pal Arinsal. Her finner du en aktivitetspark ved siden av taubanestasjonen La Massana. Parken tilbyr et vell av aktiviteter for gjester i alle aldre og ferdighetsnivåer. Her vil alle finne noe som faller i smak; om du liker fart og spenning, eller foretrekker en mer avslappende ferietur.

Vintersport

Andorra er for mange skientusiaster kjent som et perfekt sted å tilbringe tid om vinteren. Grandvalira tilbyr vinteraktiviteter av ulik art over et bredt område. I Grau Roig-området kan du dra på trugeturer og bygge igloer, eller du kan teste ut snøscooterferdighetene dine om du er ute etter et skikkelig adrenalinkick.

Området omkring Tarter lar deg gå med truger eller du kan ta deg en «skimo», som er en lokal fjellklatrerute. Tarter tilbyr også hundekjøring på El Tarter aktivitetssenter.

I tillegg til dette er Andorra kjent for sine mange skiresorter, flotte alpinanlegg og allsidige bakker.

Avslappende aktiviteter

Andorra har en rekke ulike aktiviteter å by på som gir deg mulighet for å kunne ta en pust i bakken, senke pulsen og komme i kontakt med deg selv og ditt indre.

Velgjørende friluftsliv

Her finner du blant annet «Moments: wellness walks», som gir deg muligheten til å vandre i naturen for å bli kvitt hverdagsstress og mas.

Skogsbading, også kjent som Shirim yoku, er en aktivitet designet for å fremme din indre ro. Filosofien bak dette har sin opprinnelse fra Japan, og går ut på å gå sakte gjennom et naturlig miljøbfor å koble deg fra daglig stress og finne balansen til kropp og sinn. Basert på dette konseptet, innebærer det fremfor alt å ta inn atmosfæren i skogen ved å bruke alle de fem sansene.

Grandvalira

Inúu et Caldea-spa

Her er det kun plass til 200 personer, men til gjengjeld kan du boltre deg på over 12 000 m². Inúu er, i tillegg til å være et normalt spa som Caldea, et helt nytt program som retter seg mot individuelle behov. Spa-anlegget er beregnet for voksne.

Termisk terapi

Escaldes-Engordany har en stor ansamling som termisk vann strømmer gjennom, et mineralrikt grunnvann som brukes i termisk terapi. Denne naturlige kilden er kjent som «Roc du Metge»-kilden, oppkalt etter den franske legen som eide landet der ansamlingen ligger. Siden det ikke lett kan bygges i området, kjøpte bystyret landet i 1987 og bestemte seg for å utnytte det termiske vannet ved å bygge spaet Centro Termolúdico Caldea.

Spa for de minste

I Caldea ligger det et spa-anlegg som er anlagt kun for barn, hvor barn i alderen tre til åtte år kan nyte sin første spaopplevelse. Likids har alt du trenger for at barna dine skal få en introduksjon til spa-opplevelsen: den sentrale lagunen er kun 40 cm dyp på det meste, og har vannstrømmer, vannpytter, vannsenger og dyser. Her finnes det også et boblebad, badstue-lounge, skjønnhetsrom, en vidstrakt strand med sanddyner, samt et treningsområde.

Gastronomiske opplevelser

Det andorranske kjøkkenet har røtter flere hundre år tilbake i tid, og er basert på gamle tradisjoner som stammer fra fjellets aromaer. Kjøkkenet knytter seg nært opp til naturens friske smaker, basert på lokale råvarer og sesongbaserte produkter. Dette innebærer at du vil oppleve et kjøkken som endrer seg gjennom årstidene, fra sesong til sesong. De gastronomiske opplevelsene og maten du kan nyte i Andorra har blitt påvirket og assimilert av franske og katalanske retter.

Tradisjonell andorransk mat

  • Escudella er en svinegryte bestående av sesongens grønnsaker. Dette er en tradisjonell rett som vanligvis serveres om vinteren og under spesielle arrangementer. I julen kan du prøve retten med en tradisjonell type pasta, kalt sopa de galets eller sopa grossa.
  • Trinxat de montanya er en typisk pyreneisk rett laget med vinterkål, poteter, hvitløk og bacon.
  • Andorranske cannelloni er en variant av den katalanske oppskriften med en blanding av hakket lam, svinekjøtt og kylling i pastaruller. Retten serveres med bechamelsaus.
  • Villretter av villsvin eller hare, marinert i rødvin, er populære retter i begynnelsen av jaktsesongen. Retten serveres med grønnsaker og villsopp typisk for sesongen, som boletus, safranmelkehette, grå ridder, vanlig morell eller skotsk panser.
  • Ved starten av fiskesesongen kan du smake pannestekt ørret med mandler og spekeskinke kjent som Trucha a la Andorrana.
  • Charcuterie lages etter den tradisjonelle griseslaktingen i begynnelsen av januar. Retten blir til i form av spekemat som bringuera, donja, bisbe, longanizas og morcillas.
  • Caracoles a la llauna består av snegler som vanligvis grilles over kull, og krydres med en rekke krydder.

Shopping

I Andorra kan du kjøpe praktisk talt alt, helt uten skatteavgifter og moms. Shoppingalternativene er mange, og hovedstatens hovedgate bugner av mote- og tilbehørsbutikker. Det finnes kjøpesentre som spesialiserer seg på luksuriøse merkenavn, og du vil finne en rekke smykke- og klokkebutikker. Samt en rekke butikker innen skjønnhetssektoren. Her finner du blant annet de beste merkene innen kosmetikk og parfymer.

Ettersom Andorra er en destinasjon for mange som ønsker å stå på ski, både langrenn, alpin eller snowboard, kan du naturligvis også besøke flere sportsbutikker som selger utstyr for å gjøre din vinterferie komplett.

Vi håper du har funnet informasjonen du lette etter i vår reiseguide til Andorra, vi tar gjerne imot innspill på hvordan vi kan bli bedre. Du finner våre kontaktdetaljer her: Om oss.